Champagne, cava, crémant, prosecco. Bubbel görs i en mängd olika stilar och från många olika länder. Men vad är skillnaden? Här en snabbguide.

Champagne – Frankrike

Facit för mousserande vin. Bubblornas bubbel. Ingen annanstans än i just champagne får mousserande viner samma fräscha syra i kombination med kropp och komplexitet. Svaret ligger dels i själva terroiren i Champagne, dels i produktionsmetoden: den så kallade champagnemetoden, eller traditionella metoden, med en andra jäsning i flaska och lång lagring på jästfällningen.

Crémant – Frankrike

Franskt mousserande från bland annat Alsace, Bourgogne och Loire. Görs också enligt den traditionella metoden och kan i sina bästa skepnader likna Champagne ganska väl – förvisso utan samma skarpa syra och komplexitet, men å andra sidan för cirka en fjärdedel av priset.